Шрот
Шрот – термін, спочатку широко використовувався тільки у сільському господарстві. Слово – німецького походження. Його дослівний переклад означає «обрізки, дрібні шматочки».
Під шротом передбачають відходи маслоекстракційного виробництва. Він виходить після переробки олійних культур шляхом екстрагування або іншим способом для виділення з них рослинного масла. Після процесу отримання олії залишаються відходи – вони бувають або гранульованими, або розсипними, в залежності від особливостей обробки та виробництва.
Шрот і його застосування
Спочатку шрот знайшов своє застосування у сільському господарстві. Оскільки він є висококалорійним продуктом, то його почали використовувати при виробництві комбінованих кормів для різних видів домашніх тварин:
- птиці;
- ВРХ;
- свиней.
Основна перевага шроту складається в його неймовірно корисному складі. Зокрема, в ньому міститься багато:
- клітковини;
- білка – до 50%;
- фосфору, калію та інших мікроелементів і мінералів;
- вітамінів Е, групи В;
- органічних сполук і речовин.
Як результат використання шроту при виробництві кормів для тваринницької галузі дозволило суттєво підвищити її рентабельність. Також покращилася і загальна якість всієї продукції.
Шрот в енергетиці
З недавніх пір шрот став використовуватися при виробництві твердого біопалива. Йдеться про шрот соняшника. З нього виготовляють паливні гранули і брикети. Паливо характеризується відмінними показниками теплоутворення. Зокрема, за рівнем виділення тепла гранули з лушпиння соняшнику, шроту перевершують дрова, і знаходяться на одному рівні з деякими видами вугілля.
Шрот і його різновиди
Шрот розподіляється на кілька категорій залежно від того, з якої рослини, культури він був отриманий при виробництві рослинної олії. Є кілька найбільш поширених різновидів шроту.
Шрот з насіння соняшника
Даний вид продукції отримують при виробництві соняшникової олії шляхом пресування або екстракції насіння. У ньому міститься до 2% залишків рослинного масла. Вміст протеїну сягає позначки у 42%. У нього приємний аромат.
Зверніть увагу! Відносно виробництва комбікормів якість і цінність шроту визначається рівнем вмісту протеїну в ньому.
Шрот з сої
Такий різновид є найбільш популярним на планеті. Його отримують в результаті екстрагування жиру з бобів за допомогою застосування органічного розчинника. У більшості випадків таким розчинником є гексан.
Шрот з ріпаку
Такий вид шроту – це подрібнені та позбавлені жиру насіння рапсу. У ньому міститься близько 35% протеїну. Ріпаковий шрот виходить шляхом екстракції насіння – для цього використовується спеціальний розчинник.
Шрот з бавовни
Характеризується високим вмістом протеїну – до 40%. Тому його нерідко використовують навіть як окремий корм для ВРХ.