
Пелети
Пелети – різновид твердого біопалива, паливні гранули, широко представлені на ринку палива. У них – невеликі розміри, форма циліндра. Вони призначені для отримання енергії, тепла, підігріву води шляхом спалювання у спеціалізованих твердопаливних котлах.
Популярність пелет зростає з кожним роком, що обумовлено їх високою теплотворною здатністю, зручністю використання. Наприклад, сучасні котли мають функцію автоматизації – не потрібно постійно стежити за ними та підсипати паливо, система автоматично «бере» гранули в залежності від встановлених параметрів і обраної температури в мережі.
Дослідження в сфері виробництва твердого біопалива почалися близько 100 років тому. Пелети вперше були представлені у 1947 році.
З чого виготовляють пелети
Для отримання, пресування цього виду палива прийнято використовувати біологічну сировину. Це відходи деревообробної промисловості, сільського господарства. Зокрема, для гранул прийнято використовувати:
- деревну тирсу, гілки, тріску;
- солому, різні трави та сіно;
- лушпиння соняшника;
- шкаралупу горіхів;
- лушпиння та відходи інших сільськогосподарських культур;
- торф;
- та ін.
Пелети для котлів: особливості виробництва
Процес виготовлення твердого біологічного палива (пелет) передбачає кілька послідовних етапів:
- заготівля і доставка на фабрику сировини;
- подрібнення, передбачає отримання частинок чітко визначеної фракції;
- зниження або підвищення вологості до певних параметрів;
- пресування на спеціалізованому обладнанні з обов’язково високою температурою;
- порізка на гранули заданої довжини;
- охолодження;
- упаковка в пакети або мішки.
При виробництві головне не змішувати види сировини. Вважається, що для забезпечення належної якості навіть тирса повинна бути однієї породи дерева.
Пелети та їх переваги
У гранул є кілька незаперечних переваг, що дозволяють їм впевнено конкурувати з такими поширеними видами палива, як газ, вугілля та дрова.
Серед позитивних характеристик:
- низький показник зольність – не вище 3%, що спрощує обслуговування й чистку котлів, димоходів;
- екологічна чистота – при виробництві використовується тільки рослинна сировина, для скріплення часток не додаються синтетичні речовини;
- висока теплотворність – у півтора-два рази вище, ніж у дров і майже стільки ж, як у деяких видів вугілля;
- простота використання, особливо якщо котел автоматичний;
- простота зберігання – досить лише захистити від можливого попадання вологи.
Прийняті стандарти
Якість, а також зовнішній вигляд пелет безпосередньо залежать від сировини, що використовується та особливостей виготовлення продукції.
Зверніть увагу! Гранули, якщо в них є кора, можуть мати темний колір. Однак присутність кори у великих обсягах негативно відбивається на якості, тривалості горіння і теплоутворенні. Гранули з чистої деревини – світлі. Темний колір і у пелет з соняшника.
Іноді пелети з чистої деревини можуть бути злегка сірими. Це означає, що в процесі виробництва у пресувальній камері була занадто висока температура, і поверхня гранул трохи обгоріла. Однак на кінцевій якості це не позначається, але під час транспортування може з’явитися невелика кількість пилу – вона утворюється в результаті тертя пелет.
У різних країнах прийняті різні стандарти якості
Наприклад, у США запроваджено власний внутрішній стандарт. Він передбачає виробництво гранул двох видів:
- Стандарт;
- Преміум.
У продукції класу «Преміум» рівень зольності не повинен перевищувати 1%, а у палива класу «Стандарт» – не більше 3%. Понад 95% всього обсягу пелет у Сполучених Штатах припадає на гранули «Преміум».
Зверніть увагу! Стандартизація передбачає визначення параметрів пелет – розміри, зольність, вологість, теплотворність, вміст пилу та інших негорючих речовин.
Відзначимо і стандарти, які прийняті в інших державах світу:
- Німеччина – DIN 51731;
- Австрія – ONORM M 7135;
- Швейцарія – SN 166000;
- Швеція – SS 187120;
- Європейський Союз – EN 14961-1.
Паливні пелети стають все більш поширеними, вони впевнено завойовують ринок завдяки своїй екологічності, простоті використання та високому рівню теплоутворення.