Изображение_Шрот_3852
23.12.2019

Шрот

Шрот – термін, спочатку широко використовувався тільки у сільському господарстві. Слово – німецького походження. Його дослівний переклад означає «обрізки, дрібні шматочки».

Під шротом передбачають відходи маслоекстракційного виробництва. Він виходить після переробки олійних культур шляхом екстрагування або іншим способом для виділення з них рослинного масла. Після процесу отримання олії залишаються відходи – вони бувають або гранульованими, або розсипними, в залежності від особливостей обробки та виробництва.

Шрот і його застосування

Спочатку шрот знайшов своє застосування у сільському господарстві. Оскільки він є висококалорійним продуктом, то його почали використовувати при виробництві комбінованих кормів для різних видів домашніх тварин:

  • птиці;
  • ВРХ;
  • свиней.

Основна перевага шроту складається в його неймовірно корисному складі. Зокрема, в ньому міститься багато:

  • клітковини;
  • білка – до 50%;
  • фосфору, калію та інших мікроелементів і мінералів;
  • вітамінів Е, групи В;
  • органічних сполук і речовин.

Як результат використання шроту при виробництві кормів для тваринницької галузі дозволило суттєво підвищити її рентабельність. Також покращилася і загальна якість всієї продукції.

Шрот в енергетиці

З недавніх пір шрот став використовуватися при виробництві твердого біопалива. Йдеться про шрот соняшника. З нього виготовляють паливні гранули і брикети. Паливо характеризується відмінними показниками теплоутворення. Зокрема, за рівнем виділення тепла гранули з лушпиння соняшнику, шроту перевершують дрова, і знаходяться на одному рівні з деякими видами вугілля.

Шрот і його різновиди

Шрот розподіляється на кілька категорій залежно від того, з якої рослини, культури він був отриманий при виробництві рослинної олії. Є кілька найбільш поширених різновидів шроту.

Шрот з насіння соняшника

Даний вид продукції отримують при виробництві соняшникової олії шляхом пресування або екстракції насіння. У ньому міститься до 2% залишків рослинного масла. Вміст протеїну сягає позначки у 42%. У нього приємний аромат.

Зверніть увагу! Відносно виробництва комбікормів якість і цінність шроту визначається рівнем вмісту протеїну в ньому.

Шрот з сої

Такий різновид є найбільш популярним на планеті. Його отримують в результаті екстрагування жиру з бобів за допомогою застосування органічного розчинника. У більшості випадків таким розчинником є ​​гексан.

Шрот з ріпаку

Такий вид шроту – це подрібнені та позбавлені жиру насіння рапсу. У ньому міститься близько 35% протеїну. Ріпаковий шрот виходить шляхом екстракції насіння – для цього використовується спеціальний розчинник.

Шрот з бавовни

Характеризується високим вмістом протеїну – до 40%. Тому його нерідко використовують навіть як окремий корм для ВРХ.

Форма заказа. UK
Feedback Popup. UK